Dane adresowe

tel. kom. +48 660440155

logo temida

logo zawolnosc

wizytowka ben nieruchomosci reklama mycie

Statystyka

Dzisiaj 4

Wczoraj 35

W tygodniu 147

W miesiącu 600

Od początku 85489

Sprawozdanie ze spotkania 3.10.2024

W dnu 3 października odbyło się spotkanie Zarządu KFS w Sali Konferencyjnej siedziby BCOPiW ul. Gdańska 5. Spotkanie otworzył prezes Benedykt Partyka który odczytał porządek zebrania. Najdłużej działającym w Stowarzyszeniu członkom została wyręczona honorowa ”Złota Odznaka KFS” którą otrzymali:

• prof. Janusz Kwiecień
  • Kol. Lilla Szpojda
  • Kol. Rafał Kuskowski
  • Kol. Witold Szulc
  • Kol. Zofia Stachowiak
  • Kol. Piotr Piekarski
  • Kol. Marek Łukaszewski
  • Kol. Lech Zagloba Zygler

W imieniu organizacji serdecznie gratulujemy wszystkim wyróżnionym Benedykt Partyka prezes zarządu krajowego KFS.

odznaki_kfs_1.png odznaki_kfs_2.png

Po dekoracji Zarząd na wniosek prezesa zarządu krajowego Benedykta Partyki przystąpił do realizacji wniosków i uchwał.

1. W pierwszym punkcie podjęto uchwałę o zawarciu umowy licencyjnej na używanie znaku towarowego ,, Za Wolność” ze Spółką z o.o. z siedzibą w Gdyni a Krajowym Forum Samorządowym & KRŁ RP z siedzibą w Bydgoszczy.

Umowa o współpracy polegającej na wymianie logo pomiędzy KFS&KRŁ RP a Spółką z o.o. ,, Za Wolność " organizacją dedykowaną dla osób represjonowanych za działalność niepodległościową w latach 1944-1989.

2. W drugim punkcie spotkania zgodnie z załącznikiem nr.1 przegłosowano uchwałę ”O współpracy z UKW”. Współpraca miałaby polegać na tworzeniu grup społecznych do realizacji wspólnych programów, takich jak :

• wspierane działań społecznych zmierzających do tworzenia lokalnych programów,
  • uczestniczenie wybranej grupy studenckiej w pracach organizacyjnych KFS δ KRŁ RP wramach praktyk z tematyk poprawy bezpieczeństwa publicznego ,
  • organizowane wspólnych konkursów historycznych woj. kuj. pom. dla szkół średnich ,
  • współpraca międzynarodowa / Portugalia –Lizbona , Anglia – Bristol /,
  • archiwizacja zebranej dokumentacji historycznych bydgoskich kamienic w ramach programu p.n. ,, Rewitalizacja 100 kamienic na 100 lecie odzyskanie niepodległości ”.

Pismo, adresowane do rektora Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego Prof. Bernard Mendlika .

3. Następnie przyjęto wstępną uchwałę o współpracy z UMK Wydz. Prawa i Administracji która zostanie skierowana zg. z treścią do Pan dr Jagody Jaskulskiej - Prodziekana ds. Organizacji i Rozwoju w imieniu KFS & Krajowej Rady Ławniczej RP .

4. W trzecim punkcie poinformowano o terminie wyborów do Rad Osiedlowych w których będą uczestniczyć członkowie KFS jako obserwatorzy niezależni :

• Zimne Wody – Czersko Polskie – czwartek, 10.10.2024 – Siedziba Rady Osiedla (KONTBUD Bydgoszcz), ul. Smoleńska 17A www.bydgoszcz.pl/zimnewody
  • Glinki - Rupienica – wtorek, 15.10.2024, godz. 17:00 – Szkoła Podstawowa Nr 60, ul. Glinki 117 www.bydgoszcz.pl/glinki
  • Flisy – poniedziałek, 21.10.2024, godz. 17:00 – Klub Sportowy GWIAZDA, ul. Bronikowskiego 45 www.bydgoszcz.pl/flisy
  • Piaski – wtorek, 05.11.2024, godz. 17:00 – Siedziba Rady Osiedla, ul. Drzycimska 7 www.bydgoszcz.pl/piaski
  • Tatrzańskie – wtorek, 12.11.2024, godz. 17:00 – Siedziba Rady Osiedla (Szkoła Podstawowa Nr 67 z Oddziałami Sportowymi), ul. Kromera 11 www.bydgoszcz.pl/tatrzanskie
  • Łęgnowo - Wieś – poniedziałek, 18.11.2024, godz. 17:00 – Siedziba Rady Osiedla, ul. Toruńska 185/187 www.bydgoszcz.pl/legnowo
  • Smukała – Opławiec - Janowo – czwartek, 28.11.2024, godz. 17:00 – Szkoła Podstawowa Nr 34, ul. Opławiec 157 www.bydgoszcz.pl/smukala

odznaki_kfs_3.png

Zgodnie z uchwałą zarządu KFS nr 3 z dnia 03.10.2024r. zawarto umowę licencyjną ograniczonej i wyłącznej na używane znaki towarowe ,, Za Wolność Spółka z o.o. z siedzibą w Gdyni , a Krajowym Forum Samorządowym& KRŁ RP z siedzibą w Bydgoszczy.

Za Wolność to organizacja dedykowana wsparciu osób represjonowanych za działalność niepodległościową w latach 1944-1989. Naszym celem jest nie tylko pomoc w uzyskaniu odszkodowań i zadośćuczynień, ale także przywracanie dobrego imienia bohaterom, którzy poświęcili swoją wolność dla ojczyzny i doświadczyli z tego powodu represji komunistycznych. Wierzymy, że każda osoba, która walczyła o niepodległość Polski, zasługuje na sprawiedliwość, uznanie i pamięć.

W ramach naszej działalności organizujemy bezpłatne spotkania oraz wykłady dla Seniorów, które mają na celu edukację i informowanie o przysługujących im prawach. W trakcie tych spotkań nakreślamy tło historyczne oraz podstawę naszej działalności, tłumaczymy procedury ubiegania się o odszkodowania, opowiadamy historie osób, które dzięki naszej pomocy uzyskały należne świadczenia. To okazja do rozmowy, wymiany doświadczeń i uzyskania odpowiedzi na pytania, które przez lata nie zostały wypowiedziane.

Nasze spotkania są otwarte dla wszystkich, zarówno seniorów, jak również młodszych osób. Zależy nam, by wiedza o możliwości uzyskania odszkodowania i zadośćuczynienia dotarła do jak najszerszego grona. Wierzymy, że każdy, kto w latach 1944-1989 doświadczył niesłusznego pozbawienia wolności za walkę o ojczyznę i patriotyczną postawę, ma prawo do oczyszczenia z fałszywego wyroku komunistycznego sądu oraz uzyskania świadczeń za doznane krzywdy.

Za Wolność działa, aby przywrócić sprawiedliwość tym, którym niegdyś ją odebrano.